Şomajul în rândul tinerilor din România

Adaugat de | 17 august 2012 | Tips & Tricks

De câte ori nu te-ai simţit nedreptăţit atunci când, aflat în căutarea unui loc de muncă, ai aplicat la un anume anunţ crezând că îndeplineşti toate cerinţele, dar nu ai fost contactat de către firma angajatoare? Poate ai trecut chiar şi prin momente de-a dreptul frustrante văzând că, în ciuda eforturilor depuse, a CV-ului şi a scrisorii de intenţie ireproşabil redactate, invitaţia de a participa la un interviu se lasă îndelung aşteptată. 

Totuşi, partea ceva mai luminoasă (dacă se poate numi astfel) a acestei poveşti constă în faptul că vina nu e întotdeauna a ta. Candidaţii extrem de numeroşi (uneori) care aplică la o singură ofertă de muncă, spre exemplu, determină compania angajatoare să întrerupă procesul de recrutare după ce anunţul a înregistrat un anumit număr de aplicaţii. Spre ghinionul tău, dacă faci parte din categoria celor care şi-au depus candidatura după ce monitorizarea CV-urilor a fost stopată, şansele de a ţi se evalua „dosarul” sunt minime. Pentru a evita astfel de situaţii, încearcă să fii mereu la curent cu cele mai recente anunţuri şi să aplici la scurt timp de la postarea ofertei.

Alteori, chiar dacă tu crezi cu tărie că te încadrezi în descrierea job-ului, că întruneşti calităţile necesare, se prea poate ca angajatorul să te considere supracalificat sau, pur şi simplu, nepotrivit pentru postul scos la concurs.

Pe de altă parte, cauzele nereuşitei tale pot fi şi de altă natură. Contextul economic în care ne aflăm nu e deloc favorabil angajărilor în masă. În ultima vreme, rândurile şomerilor s-au îngroşat, iar tinerii absolvenţi (de facultate, de liceu sau de şcoli de meserii) deţin, din nefericire, majoritatea. Potrivit site-ului HotNews, aproximativ 34.000 de absolvenţi (cu 12.000 mai mult decât anul trecut) din promoţia 2012 şi-au depus până la începutul lunii august actele pentru şomaj. Liceele de specialitate şi liceele teoretice au dat cei mai mulţi absolvenţi de anul acesta înscrişi la şomaj, conform informaţiilor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Sondajele arată că printre judeţele cu cei mai mulţi absolvenţi de liceu înscrişi la şomaj se numără: Olt (1.468), Vâlcea (1.459), Dâmboviţa (1.360), Bucureşti (1.313) şi Prahova (1.253). Tinerii care vor să beneficieze de şomaj trebuie să se înregistreze la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în termen de maximum 60 de zile de la absolvire. Indemnizaţia de şomaj este în valoare de 250 de lei/lună şi se acordă după cele 60 de zile de la absolvire, pe o perioadă de 6 luni.

După înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii beneficiază de servicii de mediere, de informare şi consiliere, dar şi de cursuri de formare profesională gratuite. De asemenea, absolvenţii pot beneficia de prime de încadrare, în cazul în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu 500 de lei.

Din păcate, nici în perioada imediat următoare situaţia tinerilor din România nu va da semne de îmbunătăţire. Iar dacă mai punem la socoteală faptul că la sfârşitul lunii iulie a acestui an,  potrivit ANOFM, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,77%, perspectiva pare a fi destul de sumbră.

Aşadar, înainte de a te panica, înainte de a te descuraja definitiv, ia în considerare şi cele de mai sus. Cu puţină răbdare, încredere şi perseverenţă, mai devreme sau mai târziu  toate lucrurile îşi vor găsi rezolvarea.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*