Etapele premergătoare interviului de angajare

Adaugat de | 9 august 2012 | Tips & Tricks

Felicitări! După îndelungi aşteptări, după zeci de căutări şi aplicaţii, ai fost în sfârşit sunat de către specialistul HR al firmei angajatoare şi invitat la un interviu. Se pare că ai trecut de etapa de selecţie a CV-urilor. Totuşi, participarea la un interviu nu îţi asigură angajarea imediată, motiv pentru care ar fi bine să-ţi ponderezi euforia şi entuziasmul. Pentru a-ţi spori, însă, şansele de angajare şi pentru a evita un eventual eşec, tratează cu maximă seriozitate fiecare etapă premergătoare unui interviu. Odată calmate spiritele, organizează-te şi încearcă să nu te stresezi anticipând discuţii sau situaţii din cadrul interviului. În funcţie de ziua şi de ora la care a fost stabilită întâlnirea cu angajatorul, asigură-te că ai timp pentru tot ceea ce-ţi propui să faci.

Începe prin a te documenta şi a afla cât mai multe despre compania din partea căreia ai fost contactat. Continuă prin a-ţi pregăti hainele adecvate evenimentului. Un costum şi o cămaşă, alături de nişte pantofi bine lustruiţi, ar fi cele mai potrivite alegeri. Ai grijă ca acestea să fie perfect curate, iar imaginea ta… una impecabilă. Nu uita că, uneori, de prima impresie depinde totul.

Totodată, n-ar strica dacă ai mai arunca o privire asupra CV-ului şi a scrisorii de intenţie cu care ai aplicat pentru postul dorit. Ar fi indicat să iei la tine câte o copie din fiecare. Alături de acestea, dacă e cazul, include în portofoliul tău şi alte materiale adiţionale: recomadări (din partea foştilor angajatori sau coordonatori de internship, spre exemplu), articole publicate, certificate de competenţă lingvistică, fotografii realizate de tine etc. În funcţie de competenţele pe care le ai şi de cerinţele job-ului pentru care ai aplicat, fiecare document îţi va fi de folos pentru a-i demonstra intervievatorului ce poţi face. De asemenea, le poţi folosi pentru a completa cu exemple concrete răspunsurile la întrebări precum: De ce consideri că ai fi potrivit pentru acest job ? sau Cum te-ai descrie în 3-5 fraze ?

Punctualitatea este esenţială atunci când vorbim despre un interviu de angajare. Ea denotă seriozitate şi interes faţă de job pentru care ţi-ai depus candidatura. De aceea, ziua interviului nu este un bun prilej pentru a încerca o nouă scurtătură spre sediul companiei sau pentru a cerceta zona, dacă aceasta nu îţi este cunoscută. Asigură-te dinainte că ştii exact cum să ajungi la interviu. Eventual, cu o zi înainte, poţi merge în recunoaştere. De asemenea, află cu precizie care este clădirea, etajul şi eventual biroul unde va avea loc interviul.

Dacă ai noroc, vei fi întâmpinat de aşa-numitul front-desk officer în momentul în care vei intra pe uşa firmei şi vei fi condus spre sala în care va avea loc interviul; altfel, va trebui să te descurci singur, aşa că asigură-te că ai situaţia sub control şi că nu vei pierde minute bune, riscând să întârzii, rătăcindu-te pe coridoarele firmei sau pe străduţele dimprejurul companiei.

Odată ajuns în incinta companiei, fii atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul tău pentru că acesta este momentul în care începe, de fapt, interviul. Oricare dintre persoanele care se perindă prin faţa ta poate fi intervievatorul/viitorul şef, aşa că încearcă să îţi controlezi comportamentul. Nu uita că trebuie să fii amabil şi politicos cu toată lumea: de la paznicul de la intrare până la persoana de la recepţie, iar dacă intri în conversaţie cu necunoscuţi, abţine-te de la comentarii improprii momentului sau chiar maliţioase. În cele câteva minute pe care le vei mai avea la dispoziţie, asigură-te că ţi-ai închis telefonul şi că-l vei lăsa aşa până la ieşirea din clădire.

Împreună, toate aceste mici şi banale amănunte sunt cele care fac diferenţa, aşa că ar fi bine dacă te-ai strădui, măcar pentru o zi, să nu le ignori. Ziua aceea s-ar putea să coincidă cu angajarea…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*